warmteverlies thermisch

Voorkom warmteverlies in huis: welke delen moet ik isoleren?  

Wil je graag besparen op je energierekening en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame toekomst? Dan is het isoleren van je woning de eerste stap die je moet zetten. Warmteverlies is namelijk een grote boosdoener als het gaat om hoge energiekosten. Maar welke delen van je huis moet je isoleren om dit probleem echt aan te pakken?

Onze analyse laat zien dat tot wel 35% van het warmteverlies afkomstig is van de gevel, terwijl het dak en de vloer goed zijn voor respectievelijk 25% en 20%. Ramen en deuren zijn verantwoordelijk voor 15% van het warmteverlies, terwijl ongecontroleerde ventilatie 5% van de warmte uit je huis kan laten ontsnappen. Het is  belangrijk om te onthouden dat deze percentages een indicatie zijn en dat de werkelijke verdeling van warmteverlies in je woning afhankelijk is van factoren zoals de kwaliteit van je ramen en deuren en de aanwezigheid van isolatie en ventilatievoorzieningen.

Wil je graag weten hoe het gesteld is met het warmteverlies in jouw huis? Een van onze partners is gespecialiseerd in het maken van energiescans en kan je helpen bij het in kaart brengen van je daadwerkelijke warmtelekken. 

Natuurlijk kan je ook zonder het doen van een energiescan aan ons advies vragen over hoe wij jou kunnen helpen bij het isoleren van je huis met Isofloc cellulose. Neem daarom vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe je jouw woning energiezuiniger maakt. Vraag direct een offerte aan door op de knop hieronder te klikken!

Subsidies

Cellulose isolatie: de oplossing voor warmteverlies in woningen

Heb je last van warmteverlies in je woning tijdens de koudere maanden van het jaar? Dan zijn gevels, daken, vlieringen en vloeren de grootste boosdoeners. Deze plekken zijn vaak onvoldoende geïsoleerd waardoor er koude lucht naar binnen stroomt en warmte ontsnapt. Dit leidt tot hogere energiekosten en een oncomfortabel gevoel in huis. Gelukkig is cellulose isolatie een uitstekende oplossing om dit probleem aan te pakken.

Vooral gevels zijn belangrijk om goed te isoleren met cellulose. Koudebruggen ontstaan vaak op plaatsen waar de isolatie onvolledig is, zoals bij hoeken, randen en aansluitingen van verschillende bouwmaterialen. Het isoleren van je gevel met cellulose voorkomt dat warmte via de buitenmuren van je huis verloren gaat. Het aanbrengen van een voorzetwand tegen de binnenmuur van je woning zorgt voor een luchtspouw waarin de Isofloc cellulose kan worden ingeblazen. Het is belangrijk om deze voorzetwand correct te installeren om vochtproblemen te voorkomen en voldoende ventilatie te bieden. Raadpleeg daarom altijd een professionele isolatiespecialist voor advies.

Ook het isoleren van ramen is belangrijk om warmteverlies te minimaliseren. Door enkel glas of verouderd dubbel glas te vervangen door HR++ glas kan je woning nog energiezuiniger worden gemaakt. Door zowel de gevel als de ramen van je woning te isoleren, kan er op lange termijn aanzienlijk worden bespaard op de energiekosten.

duurzaam isoleren

Isoleren tegen warmteverlies: daken, vlieringen en plafonds

Een van de meest voorkomende oorzaken van warmteverlies is via het dak. Warme lucht stijgt op en kan via het dak naar buiten ontsnappen, terwijl koude lucht via kieren en naden in het dak naar binnen stroomt. Dit leidt tot een hogere energierekening en een minder comfortabel huis. Daarom is het belangrijk om je daken en vlieringen goed te isoleren.

Voor het isoleren van een schuin of plat dak moet eerst een dampremmende folie aan de binnenzijde van het dak worden aangebracht. Dit voorkomt dat vocht uit de woonruimte in het isolatiemateriaal terechtkomt. Vervolgens wordt er een houten raamwerk op de dampremmende folie bevestigd en wordt de cellulose via een gat in de folie geblazen om alle kieren en gaten te dichten. Ten slotte wordt het dak afgewerkt met platen, gipsplaten of ander afwerkingsmateriaal.

Ook slecht geïsoleerde plafonds of vlieringen kunnen warmteverlies veroorzaken. Het isoleren van het plafond voorkomt dat warmte via deze weg ontsnapt. Cellulose isolatie kan worden aangebracht tussen de vlieringvloer en het plafond eronder om warmteverlies te verminderen. Als de vliering niet als woonruimte of opbergruimte wordt gebruikt, kan de Isofloc cellulose bovenop de onverwarmde vlieringsvloer worden geblazen.

Bij een woning met een schuin dak kan het lonen om de vliering te isoleren in plaats van het schuine dak. Dit komt doordat een vliering doorgaans minder vierkante meters heeft dan het schuine dak erboven. Bovendien is de vliering zelf vaak onverwarmd, terwijl de woonruimten onder de vliering wel verwarmd worden. Zo voorkom je dat warme lucht uit de verwarmde ruimten ontsnapt. Dat is nog eens een win-win situatie!

Voorkom warmteverlies via houten vloeren: isolatietips en oplossingen

Houten vloeren kunnen warmteverlies in uw huis veroorzaken doordat kieren en naden warmte laten ontsnappen. Gelukkig zijn er oplossingen om dit te voorkomen. Door cellulose isolatie te gebruiken, kunt u warmteverlies via uw houten vloeren verminderen en geld besparen op uw energierekening

Het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de balken van de vloer voordat de afwerkvloer wordt aangebracht, helpt enorm (zie foto). Bij houten keldervloeren en tussenvloeren kunnen isolatiematerialen zoals isolatieplaten of zwevende dekvloeren in combinatie met cellulose worden gebruikt om het warmteverlies, maar ook geluidsoverlast te verminderen.

Daarnaast, is ventilatie erg belangrijk voor een gezonde luchtstroom en het voorkomen van vochtproblemen, maar ook om warmteverlies tegen te gaan. Met name ongecontroleerde ventilatie door kieren en naden laat veel warmte ontsnappen. Daarom is het belangrijk om uw ventilatie goed te regelen, bijvoorbeeld door het aanbrengen van tochtstrips bij deuren en ramen.

Niet-geïsoleerde onderdelen van uw woning kunnen bijdragen aan warmteverlies. Gelukkig heeft cellulose een hoge R-waarde, wat betekent dat het zeer efficiënt warmte vasthoudt en weerstaat. Daarmee is het een uitstekend materiaal om elk type warmteverlies in uw huis tegen te gaan. Vraag vandaag nog een vrijblijvend advies op maat aan om te ontdekken hoe je cellulose isolatie kunt gebruiken om je huis beter te isoleren en geld te besparen op je energierekening.