FAQ

1. Wat is cellulose isolatie?

Cellulose isolatie is een isolatiemateriaal gemaakt van gerecycled krantenpapier, karton of ander papierafval. Het materiaal is behandeld met niet schadelijke middelen die ervoor zorgen dat cellulose vuur vertragend en schimmelwerend werkt. Cellulose wordt gebruikt voor warmte en geluidisolatie.

2. Wat zijn de voordelen van cellulose isolatie?

Cellulose isolatie kent veel voordelen, waaronder een hoge isolatiewaarde, goede geluidsisolatie, brandwerendheid en vochtregulatie. Daarnaast, staat het bekend als een van de meest duurzame isolatiematerialen die verkrijgbaar zijn.

3. Hoe wordt cellulose isolatie geïnstalleerd?

Cellulose kan worden geïnstalleerd door het in gesloten constructies te blazen zoals muurholtes, vloeren, plafonds, daken en gevels.

4. Is cellulose isolatie veilig?

Ja, cellulose-isolatie is over het algemeen veilig om te gebruiken. Het is behandeld met vuurvertragers en schimmelwerende middelen om te voorkomen dat het ontvlamt of beschimmeld raakt. Het kan echter stof veroorzaken bij de installatie, dus het is belangrijk om beschermende kleding en ademhalingsbescherming te dragen tijdens het installatieproces.

5. Hoe lang gaat cellulose isolatie mee?

Cellulose-isolatie gaat gemiddeld 20-30 jaar mee. Het kan langer meegaan als het goed wordt geïnstalleerd en onderhouden.

6. Kan cellulose isolatie worden gebruikt in vochtige omgevingen?

Cellulose-isolatie kan worden gebruikt in vochtige omgevingen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed wordt geïnstalleerd en dat de vochtigheidsniveaus worden gecontroleerd om te voorkomen dat schimmelgroei ontstaat. In een permanent vochtige ruimte, zoals een kruipruimte of spouwmuur kan cellulose niet worden gebruikt.

7. Is cellulose isolatie duurder dan andere isolatiematerialen?

Cellulose-isolatie is meestal goedkoper dan andere isolatiematerialen, zoals spuitisolatie of isolatieplaten. Het kan echter duurder zijn dan traditionele isolatiematerialen zoals glasvezel of minerale wol.

8. Hoeveel cellulose isolatie heb ik nodig voor mijn huis?

De hoeveelheid cellulose isolatie die u nodig heeft, hangt af van de grootte en het type van uw huis. Een professionele isolatie-aannemer kan u helpen de juiste hoeveelheid te berekenen.

9. Hoe kan ik cellulose isolatie vergelijken met andere isolatiematerialen?

Belangrijke aspecten om isolatiematerialen op te vergelijken zijn de R-waarde van het materiaal, duurzaamheid, installatiegemak, mate van geluidsisolatie, kosten, maar ook de kosten die je na installatie bespaart op de energierekening. Cellulose isolatie scoort hoog op al deze fronten.

10. Zijn er subsidies beschikbaar voor cellulose isolatie?

Ja er zijn subsidies beschikbaar voor cellulose isolatie. Vanuit de overheid is er de ISDE-subsidie die je via de website van de RVO kan aanvragen.

Voor regionale subsidies kan je het beste de website van verbeterjehuis.nl raadplegen. De energiesubsidiewijzer biedt daar een handige tool voor. In de regio Leidschendam-Voorburg wijzen je graag op de subsidie voor groen dak en isolatie, waarover je meer informatie kan vinden op: https://www.lv.nl/gemeentelijke-subsidie-groen-dak-en-isolatie.

Kijk vooral verder op onze pagina over subsidies.